Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΥΤΣΑ, ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ?

Κατ’ αρχή, λέμε ναι,
στις διακρτικές κατασκευές, αν είναι να εξυπηρετηθεί το κοινό και να μπει μια πινελιά οργανωμένης παρέμβασης σε μια κοινόχρηστη παραλία από τη Δημοτική Αρχή.

Ο λόγος για τις εγκαταστάσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στην παραλία μπροστά από τον υδροβιότοπο “Αλυκή”.

Μα, εμείς την άποψή μας θα την πούμε, κι ας μη θεωρηθούμε μικρόψυχοι !
Έγινε κάποια στοιχειώδης μελέτη για την ανάπλαση αυτή ή αυτοσχεδιάζουμε?


Δυο παρατηρήσεις. Από μια πρώτη ματιά.

Ο αποκλεισμός διέλευσης για τα αυτοκίνητα ενός τμήματος του δρόμου, μεταξύ παραλίας και περίφραξης του βιότοπου, έγινε με νταμαρόπετρες στη σειρά, που φτάνουν μέχρι το κύμα. Δεν είναι θέαμα αυτό. Το αποτέλεσμα είναι εντελώς παράταιρο και ακαλαίσθητο και αφήνει την εντύπωση προχειρότητας  και αδιαφορίας για την αισθητική του τοπίου.

Ύστερα, είδαμε ανθρώπους να χρησιμοποιούν μια ντουζιέρα για να ξεπλυθούν, με τα πόδια τους μέσα σε μια λάσπη, κι αυτή να ρέει σε λιμνούλες που φράζουν το δρόμο για όσους προσέρχονται και κείνους που αποχωρούν. Δεν είναι ό,τι καλύτερο. 

Θα πούμε, ωστόσο, ότι η ανάπλαση αυτή, ανεξάρτητα αν κάποιους ικανοποιεί και άλλους ίσως όχι, αγγίζει μια παραλία που είναι σαφές ότι είχε τα λιγότερα προβλήματα από κάθε άλλη θέση στην εκτεταμένη ακτή της Αρτέμιδας. Μεταξύ μας, ούτε η άναρχη (?) στάθμευση, ούτε η έλλειψη αποδυτηρίων, WC και ντουζιέρας εμπόδισε τόσα χρόνια τον καθένα, ντόπιο ή επισκέπτη, να απολαύσει το μπάνιο του σε μια αξιόλογη παραλία ανοικτής πρόσβασης.

Στην πράξη, η πλέον απαραίτητη παρέμβαση θα ήταν η ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας, με τοποθέτηση κατάλληλων κάδων, σε αριθμό ανάλογο της προβλεπόμενης επισκεψιμότητας, και υπηρεσίες περισυλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων, αφού, δυστυχώς, για πολλούς δεν έχει γίνει ακόμα συνείδηση η προστασία και περιφρούρηση των κοινόχρηστων χώρων από τους κάθε λογής ρύπους  και σκουπίδια (πλαστικά, αποτσίγαρα κλπ.). Ίσως ακόμα και η ενίσχυση της αστυνόμευσης για την ενδεχόμενη παράνομη απόρριψη λυμάτων, με έλεγχο και διαπίστωση της συχνότητας εκκενώσεων βόθρων των όσων γειτονικών επιχειρήσεων ΚΥΕ. Κανένας δεν είναι υπεράνω υποψίας.

Θα μας μείνει ωστόσο η απορία:
Γιατί όχι στην κεντρική παραλία της Λούτσας ?
Μόλις πέρισυ είχε ξεκινήσει απ’ τον Δήμαρχο με fast track διαδικασίες μια θαρραλέα προσπάθεια συμμαζέματος των αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία αυτή, που ατυχώς κατέληξε να αποδειχτεί άκαρπη.                   
Να που και φέτος χάνεται ακόμα μια ευκαιρία να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά. Περιγραφές δε χρειάζονται. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί. Εκεί, όπου νόμος είναι το κέφι του κάθε μαγαζάτορα που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Επειδή ο πολιτισμένος διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανένα (…και η ενημέρωση, θα θέλαμε να προσθέσουμε) εμείς θα τολμήσουμε να αναρωτηθούμε.

Από ποια απόφαση και με ποια αιτιολόγηση προκύπτει η αλλαγή επιλογής της θέσης για την ΓΑΛΑΖΙΑ  ΣΗΜΑΙΑ  (απονομή σήματος περιβαλλοντικής ποιότητας), που ανέτρεψε την ομόφωνη απόφαση 47/2016  του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Φεβρουαρίου 2016 για την κεντρική παραλία της Λούτσας ?

Κι αν υπάρχει τέτοια απόφαση, γιατί δεν δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενόσω το θέμα “ανάπλαση” παίζει εντατικά μόνο στην προσωπική σελίδα facebook του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μάρκου ?

Η απόφαση 47/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου για την κεντρική παραλία, με πλήρη αιτιολόγηση, διαγράμματα, χάρτες, φωτογραφίες, εδώ :

Το σύνολο των εργασιών, όπως εγκρίθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για την παραλία του υγροβιοτόπου Αλυκή, Β1 ζώνη απόλυτης προστασίας τοπίου :

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” εδώ :

Eθνικός Χειριστής του Προγράμματος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Νίκης 20, 105 57 Αθήνα
Τηλ.: 210 3224944, 210 3314563
Fax 210 3225285 

1 σχόλιο:

  1. μια αθλια κατασταση παραλιας που διαιωνιζεται και δεν σωζεται με μια ''αναπλαση''λιγων μετρων ....στρουθοκαμηλισμος στο επακρο!και καποιοι πανυγηριζουν!οποια γελοιοτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή