Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΜΑΣ

Ας μη σπεύσετε να δυσανασχετήσετε με τις εικόνες που τράβηξαν το ενδιαφέρον του φωτογράφου. Ακολουθεί και η θετική πλευρά, ας παρηγορηθούμε μ' αυτή. 

Βέβαια το καλοκαίρι ήδη μπαίνει. 
Ο κόσμος πάει παραλία. 

ΑΛΛΑ, Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ! (.... που μάλλον δεν τη βλέπουμε)
Λόφοι και θίνες, όχι από άμμο, αλλά από τεράστιους σωρούς με ξερά φύκια.

Και είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου να κάνει τις ακτές μας πάλι προσβάσιμες, απομακρύνοντας τους σωρούς, με τρόπο που να σέβεται την άμμο που έχει απομείνει. 

Αλλά και να τις διατηρεί προσβάσιμες σ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. 
Σε όλη την ακτογραμμή, όπου χρειάζεται, και όχι επιλεκτικά στα εμπορικά της σημεία. Πολλά σημεία για κολυμβητές δεν καθαρίζονται ποτέ!


Μαθαίνουμε άλλωστε πως φέτος έχει εγκριθεί η αγορά κατάλληλου μηχανήματος. Έχει παραληφθεί; Ή θα πληρώσουμε και πάλι την ανάθεση του έργου καθαρισμού των ακτών μας σε εταιρείες, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές; 




























Είναι αλήθεια ότι αυτό το πανόραμα "φυκόλοφων" αφήνει την αίσθηση του ρυπαρού και του απωθητικού. 

Τί να σημαίνει, ωστόσο, η άφθονη παρουσία του στις παραλίες μας;


Το είδος λέγεται Ποσειδωνία (
Posidonia oceanica, ή “φυκιάδα”, όπως τη λένε οι ψαράδες), αν και δεν πρόκειται για φύκια, αλλά για τα νεκρά φύλλα από ένα κανονικό φυτό της θάλασσας, με ριζικό σύστημα, βλαστούς, άνθη και καρπούς. 

Είναι
 τυπικό του Μεσογειακού υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, και  αναπτύσσεται σε αμμώδη υποστρώματα, σε βάθος μέχρι τα 30-35 μέτρα, δημιουργώντας υποθαλάσσια λιβάδια. 

Μερικά απ’ τα οφέλη του:


Δεσμεύει σημαντικές ποσότητες CO2,

Eμπλουτίζει τα νερά και την ατμόσφαιρα με οξυγόνο,

Προστατεύει το βυθό και τις ακτές από τη διάβρωση, και

Τα φύλλα και τα ριζώµατα της 
Posidonia θεωρούνται από τα πιο ζωτικά οικοσυστήματα, παρέχοντας καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για πολυάριθμους θαλάσσιους οργανισμούς που συμβιώνουν ανάμεσά τους, μεταξύ των οποίων και πολλά είδη εμπορεύσιμα και βρώσιμα. 

Επιπλέον, τα λιβάδια της Ποσειδωνίας λειτουργούν σαν «παγίδες» αιωρούμενων σωματιδίων, αποτελώντας φυσικά φίλτρα καθαρισμού και συμβάλλοντας στην ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων του ιζήματος και της στήλης του νερού.


Τα αναχώματα που «χτίζουν» οι ρίζες σε συνδυασμό με το πυκνό και ανθεκτικό φύλλωμα της Ποσειδωνίας, λειτουργούν ως πανίσχυροι κυματοθραύστες, απορροφώντας ένα σημαντικό ποσοστό της προσπίπτουσας κυματικής ενέργειας στην παράκτια ζώνη.
 

Οι περισσότερες αμμώδεις παραλίες των μεσογειακών ακτών οφείλουν την ύπαρξή τους στη φυσική δράση των λιβαδιών αυτών.

Η Ποσειδωνία είναι 
ένας από τους σημαντικότερους βιοδείκτες για την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 92/43/EOK) τα λιβάδια της Ποσειδωνίας θεωρούνται οικότοποι προτεραιότητας και στη χώρα μας το 20% της συνολικής έκτασής τους έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό Natura 2000, για την προστασία τους από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την αλιεία με τράτες με συρόμενα δίχτυα (βιντσότρατες).

Είναι επόμενα ένας δείκτης για το πόσο επηρεάζεται το θαλασσινό, (το κολυμβητικό, για μας) νερό από ενδεχόμενες πηγές ρύπανσης. 

Στον τόπο μας οι απειλές είναι ορατές, φτάνει να δει κανείς τι κατεβάζει στα νερά μας μια δυνατή μπόρα, σαν συνέπεια έλλειψης αποχετευτικού δικτύου. 
Είναι όμως και «αόρατες», από τις αυθαίρετες, στα μουλωχτά, ρίψεις λυμάτων από κάποιους ασυνείδητους, αλλά και από τις ενδεχόμενες αστοχίες του συστήματος απορροής των Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων.

Αν λοιπόν δείτε τις Ποσειδωνίες να μειώνονται, 
ε, τότε θα πρέπει   ν α   α ν η σ υ χ ε ί τ ε   σοβαρά!

Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμα πως τα ξεραμένα φύλλα της Ποσειδωνίας προσφέρονται σαν υλικό για πολλαπλές χρήσεις.

Θεωρείται άριστο μονωτικό, γι’ αυτό και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου έχουν  χρησιμοποιηθεί και σαν μονωτικό στέγης, πάνω απ’ τα δοκάρια και τα καλάμια,  γιατί παρέχουν βιοκλιματικά πλεονεκτήματα.

Κάποιοι μάλιστα έχουν την άποψη πως οι τεράστιοι όγκοι αυτού του υλικού θα μπορούσαν να γίνουν αξιοποιήσιμοι και εμπορεύσιμοι, αποφέροντας ίσως και έσοδα στο Δήμο, αφού είναι γνωστό πως το είδος προσφέρεται για παραγωγή κομπόστ και εδαφοβελτιωτικών και οργανικών λιπασμάτων, βιοκαυσίμων, βιοφίλτρων κλπ. 


Μια τέτοια δυνατότητα δεν θα άξιζε να διερευνηθεί;



3 σχόλια:

  1. ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΦΥΚΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά τα βρίσκει κανείς αν θέλει στο διαδίκτυο
    Προτιμώ να ξέρω τί έχει κάνει ή τί πρόκειται να κάνει ο Δήμος με τα δικά μας
    Κονδύλι πάντως έχει προϋπολογιστεί (και φέτος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κατάσταση αυτή της ακτής μας, όπως την αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός, και πέρα από την διαβεβαίωση του Υγειονομικού Τμήματος της Περιφέρειας ότι «είναι αρμοδιότητα του Δήμου η απομάκρυνση των νεκρών, και σε προχωρημένη αποσύνθεση φυκιών, από την ακτή», δεν μας εμποδίζει να συγχαρούμε το Δήμαρχο για τη Γαλάζια Σημαία που πήρε για τα 200 μέτρα της παραλίας μας.
    Αλλά τα υπόλοιπα 13.800 μέτρα είναι περίπου έτσι, αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες… Αν κάθε άποψη για την αναβάθμιση του τόπου και της λειτουργίας του Δήμου αντιμετωπίζεται σαν υπονόμευση του έργου του εκάστοτε δημάρχου, υπάρχει πρόβλημα. Πόσο μάλλον, όταν αποσιωπάται από κάποιους πρόθυμους σχολιαστές ότι στην ανάρτηση του blog αναφέρονται τόσο τα οικολογικά οφέλη από τα φύκη, όσο και το γεγονός ότι η παρουσία τους (μέσα στη θάλασσα, όχι απ’ έξω) είναι μια καλή μαρτυρία για την ποιότητα των υδάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή