Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΜΠΕ για ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ : Τα όσα θλιβερά

Όσοι από μας, μέλη των συλλόγων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αρτέμιδος - Σπάτων βρεθήκαμε την Πέμπτη 15 Ιουνίου στη συζήτηση για την Γνωμοδότηση πάνω στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής, ελπίζοντας να έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε για ποιους λόγους είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία ΚΕΛ στη συγκεκριμένη θέση, φύγαμε αποκομίζοντας τις παρακάτω διαπιστώσεις :



Οι ομιλητές υπέρ της Μελέτης ΜΠΕ περιορίστηκαν κυρίως στο να χαιρετίσουν την εξέλιξη του έργου ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση των βόθρων, κατακεραυνώνοντας όσους αντιδρούν υπέρ της Ψυττάλειας, σαν  «βοθρολάτρες», οπισθοδρομικούς και απολίτιστους.  Επιχείρησαν μάλιστα να παρουσιάσουν το έργο αυτό σαν θέμα που χαίρει κοινωνικής αποδοχής και συναίνεσης από τις τοπικές κοινωνίες των δύο Δήμων, Σπάτων- Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου.  Ενώ γενικά, και με ελάχιστες εξαιρέσεις, απέφυγαν τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις στο περιεχόμενο της Μελέτης.   

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ζήτησαν και έλαβαν τον λόγο:

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος σε αγαστή σύμπλευση με την εισήγηση δήλωσε ανακουφισμένος για την πορεία και την εξέλιξη του έργου,

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Αλεξάνδρα Μπαλού που πρότεινε, μεταξύ άλλων, να μη δαπανηθούν πάνω από 20 εκ. για ένα αμφίβολης χρησιμότητας Περιβαλλοντικό Πάρκο, όταν με τα χρήματα αυτά μπορούν να καλυφθούν άλλες ζωτικές ανάγκες των Δήμων.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Κατερίνα Αδαμοπούλου, η οποία δήλωσε περήφανη για την επιτέλους επίτευξη λύσης για το Αποχετευτικό (υπέρ του συλλογικού συμφέροντος ;) και ζήτησε την θετική ψήφο με τις όποιες προτάσεις έγιναν από την κα. Αλεξάνδρα Μπαλού.

Η Δημοτική Σύμβουλος Σπάτων – Αρτέμιδος Άννα Ραφτοπούλου, η οποία,  αφού θύμισε στο ακροατήριο πως ο κ. Δ. Μάρκου εξελέγη Δήμαρχος με σημαία “όχι ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι” και εξήγησε γιατί το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της περιοχής δεν επιτρέπει να δραστηριοποιηθεί μια ακόμη ρυπαντική βιομηχανία με πρόσθετη επιβάρυνση για τη θάλασσα, ζήτησε την καταψήφιση του θέματος λέγοντας πως η τοπική κοινωνία δεν συναινεί στην κατασκευή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι.  

Η Δημοτική Σύμβουλος Ραφήνας – Πικερμίου Αμαλία Τόκα αναφέρθηκε στο ότι η Μελέτη αυτή παρακάμπτει υπαρκτά ζητήματα, όπως την κοινή διέλευση της επέκτασης της Αττικής οδού και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς Ραφήνα, την άμεση γειτνίαση της θέσης που έχει επιλεγεί με οικισμούς, αλλά και με την παλαιοντολογική περιοχή διεθνούς ενδιαφέροντος και με το περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος Ρέμα Ραφήνας, τα συχνά πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής, ζητώντας την καταψήφιση του θέματος. 

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Ποθουλάκης μίλησε για πλημμέλειες στην εισήγηση, για το μη σύννομο του έργου και ζήτησε την καταψήφισή του, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τα νομικά θέματα που προκύπτουν από τις εισηγήσεις και αποφάσεις για ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι σε αντίθεση με την απόφαση 3743/2008 του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου (ΣτΕ).

Ο Γεωλόγος – Μηχανικός Περιβάλλοντος Νίκος Στάππας, αναφέρθηκε στα λάθη και τις παραλείψεις που χαρακτηρίζουν τη Μελέτη αυτή.


Είχαμε την αφέλεια να θεωρούμε ότι σε μια τέτοια συζήτηση για τη γνωμοδότηση ενός τόσο μεγάλου έργου, της τάξης των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, με προεκτάσεις και συνέπειες στη ζωή και την καθημερινότητα και το μέλλον τόσο εκτεταμένης περιοχής και πληθυσμού, ο εισηγητής θα όφειλε, κατά πάγια διαδικασία, να δώσει πριν την ψηφοφορία τις απαντήσεις του, από πλευράς εισήγησης, σε όσες θεμιτές αντιρρήσεις και παρατηρήσεις ακούστηκαν από τους ομιλητές που είχαν διαφορετική άποψη. Σ’ αυτό ειδικά το όργανο, και με αυτή την εκπροσώπηση.  

Αντί γι’ αυτό,

και πέρα από το γεγονός ότι το Θέμα από 2ο κατρακύλησε σε 18ο στην ημερήσια διάταξη για ευνόητους κατά την άποψή μας λόγους και ότι δε δόθηκε καθόλου χρόνος στους εκπροσώπους συλλογικών φορέων να τοποθετηθούν,

παρακολουθήσαμε στο τέλος άναυδοι το show του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη που ανέβηκε στο βήμα και άρχισε να μιλά υποτιμητικά έως προσβλητικά για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, να βρίζει χυδαία πολίτες που παρευρίσκονταν   "Που να σε πάρει ο διάλος να σε πάρει..."      "Έξω! Άει στο διάλο απο δω πέρα..." ,  να χλευάζει (από ποια επιστημονικότητα ορμώμενος;) τον Γεωλόγο-Μηχανικό Περιβάλλοντος Νίκο Στάππα, που τόλμησε να επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις στη Μελέτη αυτή,  να ειρωνεύεται συλλήβδην «τους κάθε είδους συμπαραστάτες, τους Συμπαραστάτες του Πολίτη, των Δήμων κλπ», καγχάζοντας σε βάρος του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος  Χρ. Ποθουλάκη για την αναφορά του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα, για να καταλήξει με το, κατά την δική του αντίληψη, "ευφυολόγημα"  πως για μας (όσων δηλαδή θεωρούν ότι η λύση Ψυττάλεια δεν έχει  τεκμηριωμένα απορριφθεί) το μόνο που μας μένει είναι να κατεβαίνουμε στον Πειραιά για .... την ανάγκη μας (χρησιμοποίησε πιο ιατρικό όρο, είναι η αλήθεια). Και όλα αυτά εν εξάλλω. Άραγε πέρασαν όλα αυτά στα Πρακτικά;  Υπήρξαν άνθρωποι που τα χειροκρότησαν όλα αυτά; Ναι! Η ΑΓΕΝΕΙΑ, το ΥΦΟΣ και το ΗΘΟΣ του Γαβρίλη επιβραβεύτηκε από τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Ναυτία! Να τον χαίρεται ο Πειραιάς και (λυπηρό, αλλά και) η παράταξή του.

Ξαναγυρίσαμε στον πολιτισμό όταν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλίππου πήρε το λόγο εκτός διαδικασίας (κάποιος έπρεπε να το κάνει) για να καταδικάσει σαν ανάρμοστη και απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά και να αμβλύνει τις εντυπώσεις, κάτω από τις έντονες ενστάσεις του Προέδρου του Συμβουλίου, ο οποίος, πρέπει να σημειωθεί, δεν έδειξε την ανάλογη ευαισθησία να ανακαλέσει στην τάξη τον Γιώργο Γαβρίλη, όσο βρισκόταν στο βήμα με το έξαλλο παραλήρημά του.

Από την παρέμβαση Φιλίππου : 

"Για να δείτε τί σχεδιάζουν. Σε μία απόσταση 10 χιλιομέτρων τέσσερις βιολογικοί καθαρισμοί............." 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε τελικά με 1 κατά και 1 λευκό.





1 σχόλιο:

  1. TO SHOW ΓΑΒΡΙΛΗ δείχνει το επίπεδο του, φυσικά σαν εργατοπατερας στο παρελθόν, νόμιζε οτι η μαγκιά της πλάκας , μπορούσε να ανατρέψει την στημένη και πρόχειρη μελέτη ΜΠΕ, έφτασε μάλιστα στο σημείο να χλευάσει το περιβαλοντολογο μηχανικό, με γνώσεις επίπεδου τρίτης εθνικής , ποιος είσαι ρε επειδή κάθισες σε μια καρέκλα , πουλάς εξουσία, θα σου πρότεινα την τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακου πριν της εκλογές να βγάλεις αναμνηστική φωτογραφία την αίθουσα , γιατί δεν προκειτε να την δείτε ξανά, ενα σχόλιο επίσης για τον φαινομενικά σοβαροφανή πρόεδρο του περιφερειακου, η θέση του είναι να βαστά σε ένα επίπεδο την συζήτηση, δεν αντέδρασε στο υβρεολόγιο του Γαβριλη, επάξιος ο μισθός σου μπράβο, λιγη ντροπή , αλλά που περίσσεψε για να την βρητε

    ΑπάντησηΔιαγραφή