Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Νέο βιβλίο: "Μεσόγεια, το χαμένο περιβόλι της Αττικής", του Γ. Ιατρού

Σχετική εικόνα


       Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή κειμένων πάνω στις μνήμες, τα βιώματα, αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα των Μεσογείων, ένα ανθολόγιο του Γιώργου Ιατρού, από την Κερατέα. Μια επιτυχημένη σύζευξη ιστορίας και λογοτεχνίας και όχι μόνο. Σπάτα, Παιανία, Παλλήνη, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα,  Βραυρώνα, Ανάβυσσος, Παλαιά Φώκαια, Σαρωνίδα, αποτελούν τις ξεχωριστές ενότητες, από όπου δεν λείπουν και αναφορές στην Αρτέμιδα.

       Βασικός στόχος του βιβλίου είναι ο αναγνώστης να ανακαλύψει πλήθος εικόνων, γεγονότων της περιοχής, μέσα από σπάνια δυσεύρετα κείμενα, από παλιά ξεχασμένα, αλλά και σύγχρονα  βιβλία και άλλες πηγές λόγου.
Υπάρχουν αποσπάσματα κειμένων λογοτεχνών Ελλήνων και ξένων, ιστορικών, αρχαιολόγων, λαογράφων, περιηγητών, κλπ. Αναμεσά τους, φιγουράρουν ονόματα , σαν του Παπαδιαμάντη, του Καζαντζάκη, του Ελύτη, του Παλαμά, του
Βενέζη, του Βάρναλη, του Καρκαβίτσα, της Καρυστιάνη, του Ρεμπώ, του Άντερσεν, του Κητς και πολλών, πολλών ακόμη.







Παρουσίαση του βιβλίου ΄΄Μεσόγεια, το χαμένο περιβόλι της Αττικής΄΄ του συντοπίτη μας Γιώργου Ιατρού, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μαρκοπούλου



Περιλαμβάνονται:

- εντυπώσεις των περιηγητών 18ου – 19ου αιώνα

- γεγονότα διαφόρων ιστορικών περιόδων που σημάδεψαν τις τοπικές κοινωνίες

- λογοτεχνική προσέγγιση της τοπικής λαογραφίας

 - αναφορά σε σημαντικούς ανθρώπους, που κατάγονται ή σχετίζονται με τα Μεσόγεια,

 - τα τοπόσημα, η περιγραφή, η υμνογραφία της φύσης και οι προσπάθειες προστασίας της. 






Όλα τα παραπάνω καθιστούν το ανθολόγιο του Γ. Ιατρού, μοναδικό, απολαυστικό και φυσικά πολύτιμο για την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας. Αξίζει να σημειωθεί, πως το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί αποσπασματικά, ανά κεφάλαιο ή ανά κείμενο, χωρίς να τηρείται η σειρά, αλλά ελεύθερα, ανάλογα με το ενδιαφέρον κάθε αναγνώστη.




Γιώργου Ιατρού, " Μεσόγεια, το χαμένο περιβόλι της Αττικής", εκδόσεις ΑΩ, Καλύβια Αττικής, 2015.
Ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση, με σκληρό εξώφυλλο. Το βρίσκουμε, εκτός από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας, και σε τοπικά βιβλιοπωλεία ή και κατόπιν παραγγελίας.



1 σχόλιο:

  1. Το έχω διαβάσει, πολύ καλή δουλειά του Γ. Ιατρού. Έχει βρει διάφορα κείμενα σημαντικών ανθρώπων,από πεζογραφία,ποίηση μέχρι αναμνήσεις περιηγητών και δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις, που όλα έχουν, τουλάχιστον μία, αναφορά στα Μεσόγεια. Πολύ ενδιαφέρον για όλους και για μας τους ντόπιους ακόμα περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή