Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ



Ο λόγος για την βορειοανατολική ακτή της Δημοτικής Κοινότητας Αρτέμιδος.

Η βραχώδης αυτή ακτή συνολικού μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου περιλαμβάνει μικρούς αμμώδεις κολπίσκους που δέχονται το καλοκαίρι πάρα πολλούς κολυμβητές, κύρια κατοίκους του οικισμού Αγίου Νικολάου, που καταφεύγουν εκεί, μακρυά από τις δραστηριότητες “αναψυχής” της νότιας ακτής.

Την ακτή διατρέχει παράλληλα ένας πεζόδρομος, φτιαγμένος από σκυρόδεμα εδώ και κάποιες δεκαετίες.  Τα καλοκαιρινά απογεύματα, μόλις δροσίσει, μέχρι και αργά το βράδυ, σφύζει από ζωή. Παιδιά με ποδήλατα, περιπατητές, σημεία για ήρεμο αγνάντεμα και στέκια για να αλλάξουν δυο κουβέντες φίλοι και γείτονες. Ο πεζόδρομος καταλήγει βορεινά, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, σε χωμάτινο μονοπάτι που στη συνέχειά του συναντάει την κοσμοσύχναστη παραλία των Πετρελαίων.


Ο προσανατολισμός της ακτής είναι τέτοιος που, για λόγους

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ


Χωρίς προηγούμενο η φετεινή χιονόπτωση.!!!


Αλλού το 'στρωσε, 

κι αλλού ....


Εικόνες εντυπωσιακές, όσο και αντιφατικές.

Τα σχόλια περιττεύουν. 



REUTERS / VASSILIS TRIANDAFYLLOU


REUTERS / VASSILIS TRIANDAFYLLOU


ΚΥΜΗ 


ΚΥΜΗ





REUTERS / YANNIS BEHRAKIS



REUTERS / YANNIS BEHRAKIS


REUTERS / YANNIS BEHRAKIS




Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ Ανάπλαση ή μπάζωμα ;


Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ΕΕΠΦ είχε οργανώσει τον Δεκέμβρη του 2016  μιαν εκδήλωση με θέμα: «Οικολογική αποκατάσταση σε ρέματα και υγροτόπους της Αττικής» με ομιλία του Δρα Σταμάτη Ζόγκαρη και στη συνέχεια συζήτηση.

Ο Σταμάτης Ζόγκαρης εργάζεται στο Ελληνικό Κέντρο  Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) όπου ερευνά την οικολογία, τη βιογεωγραφία και τη «βιοεκτίμηση» των ποταμών. Πρόσφατα συνέβαλε στην οριοθέτηση περισσότερων από 70 υγροτόπων σε έργο θεσμοθέτησης της προστασίας τους στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνα-Αττική 2021 (Ν. 4277/2014). Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ασχολείται σαν ερευνητής και μελετά τους υγροτόπους της Αττικής. Ένα από τα πάθη του είναι τα ψάρια, έχει επίσης μεγάλη ερευνητική εμπειρία στα πουλιά και τη βλάστηση των νερών. Έχει εργαστεί στο σχεδιασμό και την ολοκλήρωση έργων οικολογικής αποκατάστασης ποταμών, υγροτόπων και παρόχθιων ζωνών σε Ελλάδα, Καναδά και Κύπρο.




Στην ομιλία του διάλεξε να περιλάβει 3 μόνο περιοχές από τις πιο εξέχουσες για την βιοποικιλότητά τους και με τις 2 πρώτες τουλάχιστον χαρακτηρισμένες από τον Νόμο 4177/14 σαν πρώτης προτεραιότητας προστασίας, τον υγροβιότοπο Αρτέμιδας, το Ρέμα και την εκβολή Ραφήνας και το Φαληρικό Δέλτα. Κι αυτό όχι ενδεικτικά, αλλά γιατί οι συγκεκριμένες θέσεις είναι οι πλέον ώριμες, που με μικρές παρεμβάσεις επιδέχονται οικολογική ανάπλαση και αναζωογόνηση.

Στο κομμάτι που αφορά την Αρτέμιδα (11.50'' έως 17.30'' στο βίντεο) ο κ. Ζόγκαρης περιέγραψε τον υγρότοπο σαν ένα ειδυλλιακό σημείο σήμερα, που ο παρατηρητής έχει την